/Jachthoorn- en Tamboerkorpsen op herhaling (Burgermuzikanten in militair uniform)

Jachthoorn- en Tamboerkorpsen op herhaling (Burgermuzikanten in militair uniform)

DELFT – Dit jaar is door de programmacommissie van de Stichting Taptoe Delft het initiatief genomen om de Jachthoorn- en Tamboerkorpsen op bijzondere wijze een revival te geven.

Dienstplichtigen vormden in het verleden vele militaire korpsen van de Krijgsmacht.
De gezamenlijke Jachthoorn- en tamboerkorpsen van de Krijgsmacht vormden gedurende de opeenvolgende Nationale Taptoe’s in Delft, Breda en Rotterdam een bijzonder en spectaculair hoogtepunt van de taptoe. Het opschorten van de dienstplicht in 1996 betekende tevens het einde voor de dienstplichtige korpsen.

Historie
Het jaar 1994 was het jaar dat alle dienstplichtige orkesten werden opgeheven of omgebouwd tot drumfanfares met een beroepsbezetting. De militaire tamboerkorpsen hebben een voorbeeldfunctie gehad voor de amateur-drumbands in het gehele land. De militaire instructeurs hebben in die jaren voor de burger-drumbands dan ook veel betekend. Zij gaven instructie, schreven diverse composities en waren jurylid bij de concoursen in den lande. Kortom zij hebben aan de wieg gestaan van de hedendaagse drumfanfares en marchingbands. De vele dienstplichtigen, die bij de korpsen hebben gediend en daar veel ervaring opdeden hebben het muzikale peil van de amateur-drumbands naar een hoger niveau gebracht.

Hoogtepunt
Met name de massaliteit en uitstraling zorgden voor enthousiasme bij het publiek. Deze korpsen waren met hun signaaltrompetten in Bes en Es uniek. Het jachthoornkorps van het regiment Garde Jagers was vanwege de Jachthoorns ongetwijfeld het meest bijzondere korps. Een dergelijke bezetting kwam nergens in de wereld voor. Alleen de Batterie-fanfares in Frankrijk hadden ook jachthoorns in hun bezetting, maar de nadruk lag daar meer op de trompetten. De unieke klank van de jachthoorn gaf warmte en gedragenheid en was ook direct herkenbaar. Juist dit korps heeft een grote uitstraling naar de burgermaatschappij gehad. Binnen Nederland ontstonden een flink aantal burgerjachthoornkorpsen, waarvan er vele inmiddels helaas niet meer bestaan.

Taptoe Delft
De van oorsprong militaire Taptoe Delft is gestart in 1954 en heeft voor het laatst plaatsgevonden in 1974. In 1996 is, op initiatief van Aad Baljeu, Kees Garnaat en Dick van Witteloostuijn, de Stichting taptoe Delft opgericht, die zich ten doel stelde om de top van de amateurmuziek aan het publiek te tonen in de nieuw vorm gegeven Taptoe Delft. Dit jaar is het de tiende keer en heeft de programmacommissie het initiatief genomen om één programmaonderdeel een terug blik te laten geven op de traditie van de militaire Taptoe Delft. Het Traditioneel jachthoornkorps Garde Jagers is daar voor benaderd en mag met toestemming van de Commandant militaire Muziek krijgsmacht hieraan deelnemen. Om het nog meer in te kleuren is ook het Historisch Tamboerkorps KMAR gevraagd. Daarnaast is gevraagd om het historisch tamboerkorps KLu opnieuw te formeren in de authentieke uniformen. Hiervoor is het Jachthoorn- en Trompetterkorps Gemert gevraagd. Een gerenommeerd burgerkorps dat al eerder aan een dergelijk optreden heeft meegedaan. Daarmee zijn er drie krijgsmachtdelen vertegenwoordigd: Koninklijke landmacht, Luchtmacht en Marechaussee. Deze formatie van bijna 100 muzikanten laten de oude militaire Taptoe opnieuw tot leven komen.

Programma
Naast deze Tamboer- en Jachthoornkorpsen verwelkomt Taptoe Delft dit jaar ook Show & Marchingband Kunst en Genoegen uit Leiden, Drum- en Showfanfare DVS uit Katwijk, Trompeter-Showcorps Leinegarde uit Neustadt en niet te vergeten het groot trombone Choir.
Evenals voorgaande jaren zullen ook De Blaasbalgen uit Leidschendam u voorafgaand aan deze jubileumeditie als gastheren en – vrouwen ontvangen.

Taptoe Delft verwelkomt The Monumental de Mexico Marching Band
Dit was de kop van het vorige bericht. Helaas moeten wij u nu melden dat de wereldtournee van The Monumental de Mexico Marching Band niet door gaat. We zijn inmiddels druk bezig om hiervoor een ander aansprekend orkest vast te leggen.

Wilt u verzekerd zijn van een (overdekte) tribuneplaats? Bestel dan nu uw kaart(en) via www.taptoedelft.nl of per telefoon 0900-9203 Deze unieke ervaring mag u niet missen!

2016-04-10T12:22:30+00:00

Laat een reactie achter


8 + 3 =


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.