DELFT – September 2016 gaat van start met een schitterend muzikaal spektakel. Het historische markplein staat van 8 tot en met 10 september in het teken Taptoe Delft. Nadat de editie 2014 in oktober van dat jaar was afgerond startte projectleider Dick van Witteloostuijn in Februari 2015 voorbereidingen van editie 2016.

“We moeten in een vroeg stadium met de organisatie beginnen omdat we te maken hebben met twee belangrijke knelpunten. Op de eerste plaats is dat de tribune. September is een evenementenmaand en wij leggen, met tribunes voor 2.500 toeschouwers, een groot beslag op het materiaal van tribunebouwer Kuijf.”

Daarnaast vraagt de programmering om een vroege start. “Taptoe Delft is een toonaangevend muzikaal spektakel en dat verplicht ons ervoor te zorgen dat we een top programma presenteren. Je moet er vroeg bijzijn als je een goede muzikale mix wilt neerzetten. Dat verwacht ons publiek van ons. We zijn dan ook al driekwart jaar bezig met het spotten van orkesten in binnen- en buitenland. De economische crisis heeft gezorgd voor kaalslag onder de orkesten. Omdat veel evenementen werden afgeblazen traden orkesten minder op. Minder optreden betekent minder inkomsten en dat heeft tot gevolg dat er orkesten zijn omgevallen. Gelukkig zijn de toporkesten daarvoor bespaard gebleven en wij gaan dit jaar weer een prachtig programma met zeven of acht orkesten neerzetten.”

Driekwart van de programmering is inmiddels bekend. “Maar je snapt dat we de namen van de deelnemers nog even geheim willen houden,” lacht Van Witteloostuijn. “Vanuit financieel oogpunt bekeken is de taptoe een hele onderneming geworden. Eigenlijk is het een bedrijf dat door vrijwilligers wordt gerund. Er gaat ongeveer een kwart miljoen euro om in de organisatie, dat is toch een flink bedrag voor een driedaags evenement. De helft van de kosten worden opgebracht door de toeschouwers en de andere helft moeten we door sponsoring en fondsenwerving bij elkaar zien te krijgen.”

Het programma van de Taptoe Delft ziet er als volgt uit. Op vijf september wordt een aanvang gemaakt met de bouw van de tribunes. Donderdagavond 8 september vindt de generale repetitie plaats. Vrijdag 9 september vindt de eerste avondvoorstelling plaats en Zaterdag 10 september staat in het teken van de streetparade. Na de matinee in de middaguren volgt dan ‘s avonds de grote galavoorstelling.”
Taptoe Delft belooft weer een spetterend muziekfeest te worden. Particulieren of bedrijven die een financieel steentje willen bijdragen aan het muzikale visitekaartje kunnen contact opnemen met Dick van Witteloostuijn 06-54213038.