Project Description

Taptoe Delft 2014

Foto-album

Taptoe Delft 2014: Muziek, dans, LA the Voices en motorspektakel

Stichting Taptoe Delft heeft zich altijd tot doel gesteld om een snel wisselend, vernieuwend én vooral een bijzonder programma aan te bieden. Op 12 en 13 september 2014 konden de aanwezige toeschouwers van de 9e editie van Taptoe Delft dan ook genieten van muziek, dans en show in optima forma. Dit jaar werd dan ook groots uitgepakt met twee buitenlandse deelnemers, een bijzonder special item, een bekende Nederlandse topformatie en diverse nationale deelnemers die samen garant stonden voor een boeiend en muzikaal spektakel!

Programma

Voor het eerst waren er in 2014 drie voorstellingen: op vrijdag- en zaterdagavond en nieuw was de zaterdagmiddag-voorstelling.
Evenals in voorgaande jaren had de organisatie Feestkapel De Blaasbalgen uit Leidschendam uitgenodigd om het toegestroomde publiek voor aanvang van de taptoe te vermaken. Zij deden dit weer met veel enthousiasme en verschillende publieksinteracties, waardoor de sfeer er vanaf het begin al weer helemaal in zat.

Het Kamper Trompetter Korps uit Kampen, winnaar van de Open Dutch Showcorps Championships 2013 in Assen, maakte voor het eerst haar opwachting tijdens Taptoe Delft en nam met haar sensationele nieuwe show ‘The Art of Flight’ de toeschouwers mee op een reis als nooit tevoren. Met geluidssamples van een adelaar startte hun vlotte show dat met veel energie en mooie choreografie een prima begin van de taptoe voorstelling betekende.

Ook Drum en showfanfare Advendo uit Sneek was van de partij en wist met haar nieuwe show ‘Sound and Silence’ de toeschouwers met al haar energie en enthousiasme wederom te imponeren.
Met hun show ‘The Battle’ maakte Show and Marchingband Kunst & Genoegen uit Leiden wederom duidelijk dat de meervoudig wereldkampioen een plaats verdiende in het programma van Taptoe Delft.

Motoren

Vorig jaar traden zij nog op tijdens The Royal Edinburgh Military Tattoo in Schotland en dit jaar waren zij te gast in Delft: The IMPS Motorcycle Display Team uit Engeland. Bekend om haar zeer gedisciplineerde show stond het IMPS Motorcycle Display Team garant voor spektakel tijdens deze editie van Taptoe Delft. Complexe (achterwaartse!) kruisingen, visueel verbluffende motorfiets piramiden en spectaculaire stunts, onderbroken door vuurwerk – alles overgoten met een vleugje humor. De show van het IMPS liet een onuitwisbare indruk achter.

Special item

Stichting Taptoe Delft produceert al jaren een eigen special item tijdens de taptoe, waarbij show, muziek, zang en dans samenkomen. Al in een vroeg stadium had de organisatie gekozen voor een specifiek Russisch thema, echter werd dit thema aangepast als gevolg van de vliegramp met vlucht MH-17 die zich enkele weken voor Taptoe Delft voltrok. De Douane Harmonie Nederland en dansers van een speciaal samengestelde dansgroep van Het Nova College Dans uit Haarlem, het International Dansensemble Paloina uit Amsterdam en het Theater Internationaal gingen samen de uitdaging aan om in een heel kort tijdsbestek een volledig nieuwe show in te studeren. Dit resulteerde in een professioneel optreden vol kleurrijke en gevarieerde dansen uit verschillende werelddelen aangevuld met mooie muziek en belichting.

Italianen en LA the Voices

Het was de wens van Stichting Taptoe Delft om een bijzonder orkest uit het buitenland aan het programma toe te voegen. Met de Fanfara Bersaglieri Scattini Bergamo (Italië) zag zij deze wens in vervulling gaan. Herkenbaar aan de typische hoed schuin op het hoofd, getooid met zwarte Auerhoen-staart-veren, bracht deze bijzondere fanfare al rennend of met versnelde pas een bijzondere show.

Anders dan voorgaande edities bestond de finale dit keer uit twee delen. Stichting Taptoe Delft had, mede door de steun van onze partner “Inventive software”, de Nederlandse topformatie LA The Voices weten te contracteren. In de voorfinale brachten zij allereerst hun versie van ‘Proud Mary’, het geheel muzikaal ondersteunt door het orkest van de Nederlandse Douane. Aansluitend volgde Kunst & Genoegen met een prachtig arrangement van Radiohead”Creep’. Rob Balfoort leidde vervolgens de slotceremonie, waarin alle deelnemende orkesten, aangevuld met het Oeral Kozakken koor, een eigentijdse versie van ‘You’ll Never Walk Alone’ ten gehore brachten, eindigend in veel vuurwerk en sterrenregens op de slotnoten.

Voorprogramma

Feestkapel De Blaasbalgen Leidschendam

Deelnemende korpsen hoofdprogramma

Kamper Trompetterkorps uit Kampen
The IMPS Motorcycle Display Team uit Engeland
Drum en showfanfare Advendo uit Sneek
Show- and Marchingband K&G uit Leiden
Fanfara Bersaglieri Scattini Bergamo (Italië)

Deelnemers special item, met als thema het “Dans uit alle werelddelen’

Orkest van de Nederlandse Douane en een speciaal samengestelde dansgroep van Het Nova College Dans uit Haarlem, het International Dansensemble Paloina uit Amsterdam en het Theater Internationaal

Deelnemers Finale

Alle deelnemende orkesten
LA the Voices
Oeral Kozakkenkoor