Project Description

10e Taptoe Delft mondde uit in een waar spektakel

Dat Taptoe Delft bekent staat om haar attractief en afwisselend programma is een gegeven. Een groots spektakel tijdens deze jubileumeditie kon dan ook niet uitblijven. Alles werd op alles gezet om alle voorgaande edities te overtreffen. Dat dit gelukt is, is inmiddels een feit! 

Nu de rust in Delft weer is wedergekeerd kan ook teruggekeken worden naar een succesvolle 10e editie. Een mooi afwisselend programma met orkesten van nationale en internationale naam en faam, de vele bijzondere extra optredens met dans en zang en vooral het bijzondere optreden van het trombone-choir, bestaande uit meer dan 80 trombonisten, waren enkele van de vele onderdelen die deze jubileumeditie erg bijzonder maakten.

Programma

Net als voorgaande jaren werd het publiek voorafgaand aan het hoofdprogramma vermaakt door de muzikanten van De Blaasbalgen uit Leidschendam. Dat zij op het gebied van muziek ,emotie en entertainment iedere keer de juiste snaar wisten te raken bleek wel uit de positieve reacties van het publiek tijdens hun optreden, vol  vermakelijke grappen en grollen.

Met ‘Spirit of Moravia’, opgevoerd door Drum- en Showfanfare DVS uit Katwijk, werd de aftrap gegeven voor wat een bijzondere voorstelling zou worden. Nadat alle deelnemers zich aan het publiek presenteerden was het eerste orkest aan de beurt om een individueel optreden te verzorgen.

Drumfanfare Exemple uit Empel oftewel ‘De Lions of victory’ – zoals zij in de volksmond ook wel genoemd worden –  presenteerden zich in hun strak zwart/wit uniform met kenmerkende rode, Brabantse, accenten. Tijdens hun show ‘ Masquerade’ lieten zij, met bekende melodieën rondom het thema maskers, hun ware gezicht zien: ‘De trots uit het Zuiden van Nederland’. Mysterieus, aanvallend, liefdevol en ontroerend, opzwepend en uitnodigend: kernwoorden die hun show tot één van hoog niveau maakten en terecht een positieve indruk achterliet bij het aanwezige publiek.

De bijna 100 muzikanten van het traditioneel Jachthoornkorps van het voormalig Garderegiment Jagers, het historisch Tamboerkorps KMAR en het Jachthoorn- en Trompetterkorps Gemert in authentieke uniformen van het historisch tamboerkorps der Koninklijke Luchtmacht lieten een stukje oude militaire Taptoe opnieuw tot leven komen. Met een speciaal voor Taptoe Delft ingestudeerde show gaven zij tevens een muzikaal eerbetoon aan de toenmalige Jachthoorn- en Tamboerskorpsen. Oude tijden herleefde op de Markt in Delft!

Drum- en Showfanfare DVS uit Katwijk  waren in 2012 al te gast bij Taptoe Delft en kon ook tijdens deze jubileumeditie niet ontbreken. Met ‘Big, Bad & Beautiful’ lieten zij ook dit keer ziet dat zij nog steeds hoog aangeschreven staan in de wereld van de amateurmuziek. Met hun strakke choreografie, entertainment en met name het hoog muzikaal niveau namen deze ‘ groene jagers’ iedereen mee in hun belevenis vol verrassende contrasten.

Internationaal Dansensemble Paloina verzorgde het culturele intermezzo. Met Ierse dans en muziek namen de circa 36 jonge dansers en muzikanten het publiek mee in een reis naar Dublin, eind april 1916. Met ‘Grace Against All Odds’ vertolkten zij de 100 jaar onafhankelijkheid van Ierland: een land dat bekend staat om haar rijke cultuur.

De eerste internationale gast, Trompeter-Showcorps Leinegare uit het Duitse Neustadt am Rubenberge steelden de show met ‘Just Rock’. De voor hun zo kenmerkende zwarte pakken, hoeden en lakschoenen in combinatie met hun muzikale klassiekers, gebruikten zij dan ook om het publiek voor zich te winnen. Met leuke gimmicks, zoals bassen die hun instrument gebruikten als basgitaar,  tot de strakke figuren en exercitie: Leinegarde bewees hiermee haar veelzijdigheid en vooral creativiteit.

Ook dit jaar wisten de Leidse ‘lefgozers’ hun staat van dienst waar te maken. Met hun show ‘British Pop Songs’ deed Show & Marchingband Kunst en Genoegen wederom bij de vele bezoekers van Taptoe Delft het muziekhart sneller slaan en namen zij hen mee ‘terug in de tijd’ met ‘gouwe, ouwe’ nummers uit de 70er, 80er en 90er jaren.

Het volgende buitenlandse gastoptreden werd verzorgd door de 194 Pontoon Bridge Regiment Military Band. Veertig professionele musici verzorgden een wervelde show en brachten daarbij een veelzijdig repertoire aan traditionele en hedendaagse muziek en vooral veel entertainment.  Bij dit optreden was er daardoor veel interactie met het publiek, wat dit optreden tot een bijzonder programmaonderdeel maakten.

Special Item

Meer dan 80 enthousiaste trombonisten uit heel Nederland vormden een Trombone-Choir dat speciaal voor deze jubileumeditie was samengesteld. Tijdens dit unieke special item werd een speciaal voor deze gelegenheid gearrangeerd muziekstuk ten gehore gebracht. Dit bijzondere optreden leverde veel enthousiaste reacties van het publiek en zal te boek komen te staan als een bijzonder project dat de Markt in Delft na 9 en 10 september nog lang na zal trillen.

Finale

Een evenement als Taptoe Delft kan niet zonder een spetterende finale. Bij iedere editie dé muzikale afsluiter van twee dagen vertier en vermaak. Ook dit jaar had de organisatie alle middelen aangewend om een ‘oude traditie’ wederom in een modern jasje te gieten. Zangeres Liset Vrugteveen, tin whistle speler Mariëlle Nieuwenhuis, drummer Dennis Smits en het koor Cantiamo namen ons mee in ‘A Tribute To Broadway’. Deze adembenemende finale werd het publiek meegenomen op een Keltische dromenreis, waarbij de levenscirkel eindigde met een spectaculair vuurwerk.

Wat in 1996 begon als een eenmalig showspektakel is inmiddels uitgegroeid tot een beeldbepalend evenement voor Delft én Nederland. Mede door de bekendheid van het evenement en vooral de nationale en internationale contacten die de organisatie heeft opgebouwd lijken de mogelijkheden eindeloos. Wij kijken dan ook uit naar de volgende editie op 8 & 9 september 2018.

Voorprogramma

Feestkapel De Blaasbalgen Leidschendam

Deelnemers hoofdprogramma

Drum- en showfanfare Door Vriendschap Sterk – Katwijk
Drumfanfare Exempel – Empel
Traditioneel Jachthoornkorps van het voormalige Garderegiment Jagers
Historisch Tamboerkorps der Koninklijke Marechause
Historisch Tamboerkorps van de Koninklijke Luchtmacht, gevormd door Jachthoorn- en trompetterkorps Gemert.
Trompeter-Showcorps Leinegarde – Neustadt
Show & Marchingband Kunst en Genoegen – Leiden
The orchestra of 1994 Pontoon-Bridge Regiment of Ukraine
International Dansensemble Paloina

Deelnemers special item Trombone Choir i.s.m. DVS Katwijk.

Orkest van ruim 80 trombonisten onder leiding van dirigent Rob Balfoort. 

Deelnemers Finale

Alle deelnemers hoofdprogramma
Zangeres Liset Vrugteveen
Tin Whistle speler Marielle Nieuwenhuis
Drummer Dennis Smit
Cantiamo koor Delft